Članci

Pokušaćemo da objasnimo pojmove koje klijenti često ne razumeju a koje web dizajneri često koriste: Mockup, wireframe, vektor, layout... Wireframe

Ovaj pojam znači skica. Nacrtana ručno ili pomoću grafičkog softvera, skica pokazuje koji elementi i gde će se nalaziti na web strani, ali ne prikazuje boje, vrstu fonta, pravu veličinu elemenata i slično.

Mockup

U web dizajnu taj izraz se koristi za dizajn izrađen u photoshopu ili sličnom programu a detaljno prikazuje kako će web stranica izgledati. Sadrži sve elemente, vrstu fonta, boje i ostale detalje dizajna.

Template

U web developmentu taj izraz se koristi za gotovi, kodirani dizajn koji se može editovati, znači uneti tekst, fotografije i slično.
Template obično sadrži samo “dummy text”, najčešće “lorem ipsum” .

Lorem ipsum

U grafičkom i web dizajnu “dummy text” se koristi da bi se prikazalo kako će izgledati tekst na nekoj strani – vrsta fonta, tipografija, položaj, širina kolone itd. Najčešće se koristi “Lorem ipsum”  latinski tekst koji je napisao Ciceron, ali je izmenjen tako da nema smisla.

Layout

Layout je deo grafičkog ili web dizajna koji određuje raspored elemenata (sadržaja) na stranici. Pojednostavljeno rečeno – određuje se broj kolona, gde će se nalaziti pretraživač, navigacioni meni itd…

Header

Gornji deo (web) strane na kome se uvek nalazi logotip. Proteže se preko cele širine web strane a visina mu može varirati.

Footer

Donji deo (web) strane , sasvim na dnu. Obično sadrži podatke o copyrightu, link ka web sajtu firme koja je stranicu izradila i slično ali može sadržati i više podataka .

Content

Sadržaj web stranice, sve fotografije i tekst koji nisu deo samog dizajna stranice.

Vektorski format

Dizajneri će od klijenata uvek tražiti logotip u vektorskom formatu. Najčešće extenzije vektorskih formata: .ai, .eps ili .cdr. Vektorski format se razlikuje od rasterskog po mogućnosti beskonačnog skaliranja.

Web design i web development

Termin web dizajn predstavlja deo izrade web sajta koji uključuje izradu dizajna i kodiranje ili samo izradu dizajna.

Web development je deo izrade web sajta bez dizajniranja – znači samo programiranje, odnosno kodiranje.

Domen i hosting

Domen je adresa vašeg web sajta – npr: www.printandscreen.rs

Web hosting predstavlja zakup prostora na serveru na koji je smešten Vaš web sajt.

Web 2.0

Označava web sajtove gde posetioci mogu interaktivno učestvovati sa drugim posetiocima sajta , kao npr. blogovi, facebook, youtube  itd…
U web dizajnu se ovaj izraz uglavnom koristi za određeni stil dizajna koji odlikuje preglednost,moderan dizajn i često glossy izgled koji je bio veoma popularan ranijih godina.

CMS – content management system

CMS web sajt  je onaj na kome vlasnik sajta ili posetioci web sajta mogu samostalno menjati sadržaj, dodavati slike i tekstove, članke i komentare bez znanja web kodiranja.

Web standardi

WWW Consortium (w3c) je međunarodno telo koje propisuje web standarde. Web standardi su smernice za ispravno kodiranje HTML, XML i CSS kodova. Stranice napravljene po web standardima su ispravno kodirane i preglednije u svim browserima. Web standardi između ostalog pomažu i boljoj poziciji na web pretraživačima.

SEO

Search Engine Optimization ( skraćeno: SEO ) ili optimizacija web sajtova za pretraživače je deo internet marketinga koji se bavi pozicioniranjem web sajtova na pretraživačima koristeći ključne reči koje najviše odgovaraju sadržaju strana. Cilj optimizacije je povećanje posećenosti web sajtova na pretraživačima čime se i povećava broj kontakata ili direktne prodaje.